از یک منظر اصلاح نظام جهانی با رفُرم نظامهای ملی و دموکراتیزه و کارآ کردن ساختار حکومتی و اداری آنها آغاز میشود . دولتهای ملی از جمله بازیگرانِ اصلی نظام جهانی میباشند . میزان پایبندیِ دولتهای ملی به ادارهی دموکراتیک نظام جهانی بر پایهی ارزشها و اهداف مشترک ، همکاری و همیاریِ بینالمللی و درک تاثیر تهایشان بر سایر کشورها ، تعیین کنندهی چگونگی و کیفیت مدیریت نظام جهانی میباشد . فزون بر این ، دولتهای ملی میبایست مشارکت کشورهایشان را در اقتصاد جهانی مدیریت و رهبری کنند ، شرایط و ظرفیت بهرهبرداریِ مطلوب از فرصتهای جهانی شدن را فراهم آورند و با پیگیری تهای مناسب تاثیرات منفی این پروسه بر اقتصادهای ملیِشان را به حداقل برسانند .
دولتهای ملی در صورتی میتوانند این وظایف را بنحوی مطلوب انجام دهند ، بر اقتصاد جهانی بیشترین تاثیر را بگذارند و آنرا در جهت مطلوب هدایت کنند که شرایط حداقلِ زیر تامین شده باشند :
دموکراسی ، رعایت منشور حقوق بشر ، حکومت قانون و عدالت اجتماعی .
وجود یک دولت کارآ که بتواند شرایط لازم برای رشد اقتصادی را فراهم آورد ، کالاهای عمومی و خدمات اجتماعی لازم را تامین کند ، ظرفیت مردم را از طریق آموزش و ارائهی سایر خدمات اجتماعی برای مشارکت موثر در فعالیتهای اقتصادی و ی بالا ببرد ، زیرساختها و ظرفیتهای لازمه را برای توسعه و مشارکت فعال در اقتصاد جهانی ایجاد کند .
یک جامعهی مدنیِ پویا ، بهرهمند از آزادی بیان ، تجمع و سایر آزادیهای مربوطه که بتواند خواستهای تمام اقشار اجتماعی را منعکس کند . در این رابطه ، وجود تشکلها و سازمانهایی که بتوانند منافع اقشار مختلف بویژه زحمتکشان و اقشار محروم را نمایندگی کنند برای مشارکت فعال مردم در ساختار ی و مدیریت عادلانهی جامعه ضروری است .
ایران ، فرصتها و چالشهای جهانی شدن ( هادی زمانی )
درباره این سایت